Nöjen för alla

Under helgen är det många människor som tycker om att gå ut och roa sig på olika barer eller klubbar. En del föredrar lugna ställen där man slipper bli störd av alltför högljudd musik, där man kan sitta vid ett bord tillsammans med sina vänner och dricka en drink, medan andra vill dricka en massa sprit, dansa på borden och hitta någon att dela natten med. Med tanke på att alla har olika tycke och smak finns det givetvis något för alla när det gäller just klubbar, barer och uteställen.  Vi har såväl lugna pianobarer, rökiga jazzklubbar och galna karaokebarer som svettiga dansgolv och obskyra svartklubbar där man kan ha roligt och festa loss under en helkväll.

Två glas vin

En del barer satsar mycket på att förutom alkohol även servera god mat, medan andra helt inriktat sig på ”festdelen” och enbart serverar alkohol och på sin höjd kanske lite nötter eller chips. Det finns också något för alla när det gäller den musik som spelas – kring Stureplan i Stockholm spelas mest house och techno, medan det på andra klubbar spelas tung hiphop eller skrikig punkrock.

Festa loss på psykavdelning

I flera länder, såsom Japan, USA och Ryssland, har ett nytt fenomen dykt upp när det gäller barer och klubbar – nämligen så kallade ”konceptbarer”, där man förvandlat en vanlig bar till en helt egen värld. I Tokyo i Japan finns till exempel ”Alcatraz E.R.”, som är en bar med ”psykavdelning på fängelse”-tema. Så fort man kliver in här får man rollen som patient, och man blir satt i handfängsel och ledd till en cell. Väl där blir man serverad alkoholhaltiga drycker med namn som ”Influenza” eller ”Acute Mental Stabilizer”, och ibland kommer en ”förrymd psykpatient” på besök, skrikandes och iklädd mask. Det här fenomenet har nu hittat till Sverige, om än i en lite mildare variant. Klinik bar öppnade under hösten 2011 på Södermalm i Stockholm, och här är all personal utklädda till läkare och sjuksystrar. Spriten serveras i sprutor eller droppåsar som hänger från taket, och om man på tisdagar kommer klädd i någon typ av uniform själv får man ta del av deras happy hour-erbjudanden.