Tips för bra bordsplacering

Att arrangera en fest innebär att hålla många järn i elden och det finns massor att tänka på: vem som ska bjudas in, vad som ska serveras, vilken underhållning som passar bäst och var eventet ska ske. Till det kommer den viktiga men också utmanande bordsplaceringen som ofta visar sig vara mer komplicerad i praktiken än den verkat i teorin.

Oavsett om det är en födelsedag, ett bröllop eller en konferens som är själva anledningen till middagen så är det upp till dig att alla har det så trevligt som möjligt, och bordsplaceringen kan bli avgörande för hur kul eller trist alla har. Inget litet ansvar! Att hitta snygga placeringskort är däremot inte särskilt svårt och det finns massor av designer som passar för varje tillfälle. Desto svårare är det att bestämma vem som ska bjudas in och var de ska sitta vid middagen.

Några grundregler

För att bli en bra bordsplacerare så gäller det att känna gästerna, och är du inte säker på den saken kan det vara en god idé att fråga vänner och bekanta som vet. Det är kanske inte helt lyckat att placera gamla ex vid samma bord, och om du har en extremt homofobisk onkel ska du kanske inte sätta honom vid din bästa gaykompis. Å andra sidan kan det vara ganska roligt att sätta olika personligheter vid borden, så att de kan få utbyte av varandra och till och med lära sig något nytt. Det här är några frågor du kan ställa dig innan du bestämmer placeringen:

  • Personlighet – är gästen extrovert eller extremt blyg?
  • Intressen – passar de inbjudnas tidsfördriv och livsåskådningar varandra?
  • Historia – har de ett gemensamt förflutet?

Bryt isen

Särskilt i Sverige har många det lite svårt för att lära känna varandra till en början och därför kan olika aktiviteter bli ett bra sätt att bryta isen på. Organisera ett quiz om till exempel musik eller allmänbildning, där varje bord är ett lag. Lägg fram smällkarameller som innehåller okontroversiella frågor som alla kan diskutera, till exempel “Om du fick resa tillbaka i tiden var skulle det bli?” eller “Vilken känd person skulle du vilja äta middag med?”. Snart kommer stämningen höjas och genom att se till att det finns minst en person med en öppen personlighet och mycket humor per sällskap kommer alla att dras med i den.