Vågar vi bjuda på insekter?

I detta inlägg tar vi oss an middagsmaten igen och ställer oss frågan om vad vi ska bjuda på nu när hösten är i antågande. Insekter eller en vanlig kotlett?

Ja vi har tidigare skrivit om att det snart är så dags att hålla i mysiga höstmiddagar, när mörkret och regnet faller ner över våra städer, skogar och byar. Vad som vi ska bjuda på är mer osäkert, enligt FN är det både näringsrikt och miljövänligt att bjuda på insekter. Det är nämligen framtidens mat enligt många experter.

Syrsor, gräshoppor och mjölmask – alltså larver från vanlig mjölbagge – är vanliga ingredienser i rätter med insekter. Myror används också, liksom larver från bland annat röd palmvivel och vissa svartbaggar. Näringsrikt och miljövänligt, framhöll FN i en rapport häromåret.GP

Matochdrycker.seJa insekter kanske är framtidens söndagsmiddag, hur makabert det än kan låta. Enligt FN:s mat och jordbruksorgan FAO skulle det till och med kunna vara en bidragande faktor till att bekämpa hungern som regerar i stora delar av världen. Insekter innehåller mycket protein, mineraler och zink – de är lätta att odla, kräver inte mycket föda och det finns väldigt många av dem i världen. Redan idag äter cirka två miljoner människor insekter som en del av kosten.

Framtiden eller modegrej?

Vissa tror att detta är framtiden, andra att det är en modegrej så som sushi. Hur som helst är det just nu en hel del EU-förbud som sätter hinder, vi får helt enkelt se hur utvecklingen rör sig, på fyra ben med klövar eller kanske på sex?